Tips og inspiration
Den store klippeguide: Sådan klipper du græsset
Sådan klipper du græsset i havesæsonen

Den store klippeguide: Sådan klipper du græsset

Regelmæssig klipning i den rette højde er hemmeligheden bag en grøn græsplæne, der trives. Hvor ofte skal man klippe? Og hvilken højde skal man klippe i? Følg disse eksperttips, når du klipper græsset – så bliver naboerne snart lige så grønne af misundelse som din plæne.

Hvornår er det bedst at klippe græsset?

Du kan klippe græs når som helst i havesæsonen fra april/maj til september/oktober, forudsat at det ikke er for vådt. Men undgå tidlige morgener og sene aftener, så du ikke forstyrrer naboer eller de dyr, som er aktive i skumringen. Hvis du vælger en støjsvag maskine, som en batteridrevet plæneklipper eller en robotplæneklipper, forstyrres naboerne minimalt – og det er jo en fordel, hvis du gerne vil bevare det gode naboskab.

Hvor ofte skal græsset klippes?

Hvis du klipper din græsplæne ofte, bliver græsset både tættere og grønnere. Hvis du vil have en perfekt plæne, bør græsset klippes mindst en gang om ugen i højsæsonen. Hvis græsplænen vokser mere end 2,5 cm om ugen, er det godt at klippe den to gange om ugen. Hvis du synes, det er for ofte, kan du anskaffe en robotplæneklipper, som klarer arbejdet for dig. Græsplæner i skygge vokser langsommere – så her er det tilstrækkeligt med klipning en gang om ugen.

Hvor kort skal græsplænen klippes?

En græshøjde på 3-5 cm er ofte tilpas i havesæsonen. Længere græs indbyder også til ukrudt og flåter – og hvis du klipper for kort, risikerer græsplænen at udtørre i højsommerens varme, da kortere græsstrå ikke er lige så modstandsdygtige over for tørke. Er du i tvivl om, hvordan du ændrer klippehøjden, så tjek brugsvejledningen!

Langt græs? Klip ikke mere end 1/3 ad gangen – og gå ikke på græsset inden

Hvis du har meget langt græs på din plæne, må du aldrig klippe den helt ned til 3-5 cm på én gang. Klip i stedet højst en tredjedel af højden ad gangen fordelt på flere dage. Ellers risikerer du at skade den vækstcyklus, der foregår i den nederste halvdel af græsstrået. Lad der gå en dag eller to mellem klipningerne, så græsset kan nå at rejse sig. Undgå også at træde på græsplænen, før du klipper den, så du ikke risikerer at trampe græsset ned.

Lad græsset være længere i efteråret

Hæv gerne klippehøjden, når efteråret nærmer sig. Til årets sidste klipning kan du man lade græsset være noget højere end normalt, så hjælpes det bedst muligt gennem vinteren.

Hvordan klippes en nysået græsplæne?

Har du for nylig sået græs eller eftersået på det eksisterende? Vent indtil det nye græs har nået en højde på 8-10 cm, før du foretager den første klipning – og klip det så til en højde på maks. 5-6 cm, men husk ikke at klippe mere end en tredjedel af græslængden ad gangen!

Kan du klippe græsplænen, når det har regnet?

Undgå at klippe vådt græs, da det fugtige græs let sidder fast under plæneklipperen. Men husk disse tips, hvis det alligevel bliver nødvendigt:

  • Undgå at gå på græsset, før du klipper det, da vådt græs lettere trykkes ned, så plæneklipperen ikke får ordentligt fat.

  • Tøm græsopsamleren, når den er halvt fuld, da vådt græs er tungere end tørt.

  • Når du klipper vådt græs, skal du indstille en højere klippehøjde (cirka 6 cm).

  • Sørg for, at plæneklipperens knive er skarpe, da de ellers river græsstråene, hvilket kan ødelægge plænen.

Kan jeg klippe min græsplæne efter at have givet den gødning?

Klip græsplænen 2-3 dage, før du skal gøde - så kan græsset bedre optage næringsstofferne. Eller vent nogle dage yderligere, indtil du ikke længere kan se gødningen.

Læs vejledningen til plæneklipperen, før du går i gang

Er plæneklipperen ny? Før du begynder at klippe græsset, skal du altid læse brugsvejledningen, så plæneklipperen anvendes korrekt. Dels er det sikrere for dig, og dels holder plæneklipperen længere.

Hold plæneklipperens kniv skarp

En sløv kniv rykker græsset af i stedet for at klippe det og efterlader en uskøn klippeflade, som øger risikoen for udtørring og bakterieangreb. For at få et flot resultat, er det derfor godt at slibe plæneklipperens knivblad løbende – enten selv eller med hjælp fra en specialist. Er knivene for slidte eller beskadigede og trænger til en udskiftning, så kontakt din forhandler!

Hvordan klipper du på en skråning?

Har du en skråning i haven? Undgå at gå op og ned ad bakken, når du klipper - gå i stedet frem og tilbage langs skråningen. Dels er det mere krævende at gå op og ned, og dels risikerer du at få plæneklipperen ned over dig, hvis den skulle vælte.

Klip i midten og finpuds kanterne med en trimmer

Det er mest effektivt at klippe de store flader med en plæneklipper og derefter finpudse de besværlige kanter med en praktisk græstrimmer.

Lad græsafklippet blive liggende, og få en grønnere plæne

Hvis du klipper lidt og ofte og uden en opsamler (såkaldt bioklip), får du perfekt gødning af din plæne med det græsafklip, der bliver liggende og tilfører næring til jorden. Desuden sparer du tid, når du slipper for at tømme græsopsamleren. Men lad ikke det græs du klipper være for langt, så det ligger og danner klumper - det kan kvæle græsset nedenunder, forårsage skimmelangreb og give grimme pletter.

Overlap linjerne, når du klipper – og skift retning

Markante striber i græsplænen? Så er et godt tip at overlappe, når du klipper, med cirka en hjulbredde, så du får et mere jævnt resultat. Hvis du stadig synes, at striberne er for tydelige, kan du prøve at klippe oftere. Et andet tip er at anskaffe en robotplæneklipper, da den både klipper ofte og kører på tværs, så der ikke opstår striber. Klippes græsset i forskellige retninger, stimuleres det også til at sprede sig yderligere – og du får en tættere og grønnere græsplæne.

Held og lykke!

 

Anbefalede maskiner

RMI 422
robotplæneklipper
RMA 339 C
BatteriPLÆNEKLIPPER

Du vil måske også kunne lide