Tips og inspiration
Det rette arbejdstøj gør både arbejdet nemmere og mindsker risikoen for skader
Brug det rette tøj, når du arbejder i skoven

Det rette arbejdstøj gør både arbejdet nemmere og mindsker risikoen for skader

Det kan være en udfordring at finde tøj, der beskytter mod vejr og vind, samtidig med at det er lavet af materiale, som er åndbart og behageligt at have på. Hvis det desuden skal beskytte mod skader, når man bruger skov- og have/park-maskiner, stilles der endnu højere krav til tøjet.

Sikkerhedsbukser med skæreindlæg til arbejde med motorsav 

Det er en billig forsikring at bruge sikkerhedsbukser med skæreindlæg, når man arbejder med motorsav. En motorsavskæde roterer med høj hastighed, og der kan opstå alvorlige skader, hvis man mister kontrollen. Sikkerhedsbukser med skæreindlæg har derfor lange beskyttelsestråde indvævet i flere stoflag, som filtrer sig ind i kæden og kædedrevet, hvis motorsaven skulle ske at gå imod benet – dermed stoppper kæden øjeblikkeligt. 

Sikkerhedsbukserne med skæreindlæg skal udskiftes, hvis de er blevet beskadigede, så der opnås bedst mulig beskyttelse. Vær også opmærksom på, at meget snavsede bukser med f.eks. harpiks beskytter dårligere, fordi de beskyttende lag kan være klistret sammen. 

Her kan du se en video lavet i samarbejde med @femalelumberjack, hvor vi tester at skære i sikkerhedsbukser!

Rydningsbukser

Ved arbejde med buskrydder er den nederste del af benet ekstra udsat for slag, skrammer og fugt. Så er det en god ide at bruge arbejdsbukser, som er udviklet specielt til arbejde med buskrydder – såkaldte rydningsbukser. De er forstærket med vattering fra knæet og ned for at beskytte mod skader. Man kan desuden forstærke det udsatte område yderligere, hvis man vælger en model, der har lommer, som er udviklet specielt til brug med benbeskyttelse.

Vælg hjelm til formålet 

Skal du fælde træer eller arbejde med buskrydder? Og skal hjelmen være tilpasset arbejde på jorden eller lidt mere i højden? Der findes alt fra mere enkle hjelme med visir til mere avancerede hjelme med ætset visir, høreværn med Bluetooth-funktion, ventilation, mulighed for regulering og regnbeskyttelse til nakken. Ligeledes findes særlige klatrehjelme til arborister, der er specielt udviklet med de nødvendige sikkerhedsfunktioner.  Husk også, at plast ældes, og at hjelmen skal udskiftes efter 3-5 år! Tjek datomærkningen på indersiden af hjelmen.

Funktionstøj

Sørg for at tilpasse din påklædning efter arbejds- og vejrforholdene. Det er altafgørende at have godt funktionstøj tæt på kroppen, som transporterer fugten væk og forhindrer, at du nedkøles. Visse materialer neutraliserer også lugt og holder sig friske i længere tid.

Arbejdsjakke 

Vælg en arbejdsjakke med  god pasform og ventilation. Måske har du også brug for en model med ekstra lommer, varmere foer, savbeskyttelse, ekstra reflekser eller EN 20471-certificeret farve med høj synlighed?

Arbejdshandsker 

Overvej dit behov, og vælg arbejdshandsker derefter. Måske skal arbejdshandskerne være tilpasset skov- og havearbejde, krævende bærearbejde eller industrielt arbejde? Du kan med fordel vælge handsker med et godt greb, som er slidstærke og elastiske samtidig med, at materialet kan ånde. Måske skal de være tilpasset vintertemperaturer, være vand- og vindtætte eller have savbeskyttelse på oversiden? 

Støvler og sko, som passer til arbejdet

Med de rette sikkerhedsstøvler, arbejdsstøvler og arbejdssko står du godt fast og kan fokusere på opgaven. Vælg en model, der er vandafvisende eller vandtæt alt efter formålet. 
Vælg altid en model med stålkappe og savbeskyttelse, hvis du skal arbejde med motorsav. Hvis du arbejder ved varmere temperaturer, kan en arbejdssko med høj åndbarhed være et godt valg – men uanset vejret, skal du altid bruge en dertil egnet sikkerhedsstøvle med skæreindlæg, hvis du arbejder med motorsav!

Seler og bælte

Det er vigtigt, at arbejdstøjet sidder, som det skal. Måske har du brug for et par seler til at holde bukserne på plads? Eller et bælte, som du kan sætte et hylster på, så du altid har dit værktøj lige ved hånden?

Husk, at sikkerhedsbeklædning alene aldrig kan beskytte dig 100% - det vigtigste er altid også at bruge hovedet. Held og lykke!
 

Anbefalede maskiner

MSA 60 C-B
BATTERIDREVET MOTORSAV
SIKKERHEDSUDSTYR

Du vil måske også kunne lide