Tips og inspiration Vedligeholdelse af haven Hurtig guide til en drømmehave

Havetips til forår, sommer, efterår og vinter

Hurtig guide til en drømmehave

Hvornår skal man beskære træerne? Og hvor kort skal græsset klippes? Gartneren Lisa Andersson kommer med sine bedste tips til, hvordan du planlægger havearbejdet og får haven til at blomstre – året rundt.

FORÅR

Gør haven forårsklar

Fjern nedfaldne grene, blade og visne planter. Hvis der er mange blade, kan du nemt fjerne dem med en løvblæser. Fej trappen, og udskift vinterens triste prydbuske med forårsagtige stedmoderblomster. Ryd op i drivhuset og højbedene, og gør dem klar til brug.

Fjern forårets første ukrudt

Hvis der er tale om et lunt forår, vil ukrudtet vokse hurtigere end du tror. Jo tidligere du begynder at luge, jo nemmere er det at holde bagefter!

Giv græsplænen gødning

Når vinteren har sluppet sit greb, og græsplænen begynder at tørre, kan du give den gødning, så den får en solid kickstart. Giv den derefter gødning en til to gange frem til sankthans. Brug gerne organisk langtidsvirkende gødning. Så behøver du ikke vande bagefter eller vente med at give gødning, indtil det bliver regnvejr (for at undgå, at gødningen brænder græsplænen, så den bliver brun). Sørg også for at lægge kompost eller kogødning i bedene og i køkkenhaven.

Hold udkig efter forårskåde dræbersnegle

Jo tidligere du begynder at fjerne dem, jo mindre når de at formere sig. Hvorfor ikke sætte kobbertape på højbede og krukker eller bygge en ølfælde allerede nu? Du finder flere tips her!

Beskær unge træer og hække

Foråret er et velegnet tidspunkt til at beskære de yngre træer, så det kan sætte lidt ekstra gang i væksten. Sørg også for at beskære hække, prydbuske og roser samt fjerne uønskede hindbær- og brombærskud. Vil du have tips til, hvordan du beskærer et æbletræ? Klik her!

Gennemgå dine havemaskiner

Hvis du ikke allerede har velfungerende havemaskiner, spader og havehandsker, er et godt tip at gennemgå samlingen og supplere med det, du mangler. Det gør havearbejdet både nemmere og sjovere! Et godt tip er at vælge et batterisystem, så du slipper for at holde styr på forskellige typer brændstof – helt uden støj og udstødning. En helhedsløsning som STIHL AK-system, der omfatter trimmer, motorsav, hækkeklipper, løvblæser og plæneklipper, er praktisk, fordi maskinerne kan dele samme batteri og lader. Se dem her!


SOMMER

Græsklipning

Om sommeren er der meget fokus på græsklipningen. Hvis man vil have en fin græsplæne, bør den klippes ofte, gerne hver tredje eller fjerde dag. En robotplæneklipper er en optimal løsning, fordi du slipper for selv at klippe og desuden slipper for at rive græsafklippet sammen eller tømme en opsamler. Desuden gøder den græsplænen ved at findele græsset. Så ingen grund til at blive overrasket, hvis du snart har kvarterets grønneste plæne! Den første klipning kan være i en græshøjde på ca. 6–8 cm, så græsset kan vokse. Senere på sommeren kan du sænke højden til 4–5 cm. Hæv derefter plæneklipperen til 6–8 cm igen midt på sommeren, så græsset får lov til at blive lidt længere og ikke så nemt tørrer ud. Græsrøddernes længde afspejler nemlig, hvor højt græsset er over jorden. Til efteråret kan man sænke højden til 4–5 cm igen.

Oplev vores robotplæneklipper iMOW!

Beskær kraftigere træer

Juli, august og september er de bedste måneder til at beskære kraftigere træer for at undgå, at de vokser for meget. Gør dette hvert tredje år, og tag aldrig kraftige grene, men sørg for kun at tynde ud i trækronen. Også stenfrugttræer som kirsebær og blommer og såkaldte blødende træer som f.eks. birketræer kan med fordel beskæres om sommeren, så de undgår for stort safttab.


EFTERÅR

Køb nye buske og planter

Et godt tip er at foretage alle større tilplantninger i efteråret. Der er luftfugtigheden nemlig højere, jorden er blødere, og planterne går snart i vinterdvale og kan nå at stabilisere sig efter omvæltningen. Det er desuden billigere at købe planter i efteråret. Win-win!

Lad bladene varme planterne

Nedfaldne blade kan du nemt blæse hen på et ønsket sted med en løvblæser. Hvorfor ikke lade dem ligge ved træer og buske eller under hækken som et isolerende lag? Når de nedbrydes, giver de desuden næring og forbedrer jordens muldindhold. Hvis du har roser, kan du dække dem til ved at lægge kompost på og et lag grankviste. Men pak dem ikke for hårdt! Så risikerer stilkene at rådne.

Lad stauder overvintre

Lad stauder overvintre i krukker på et frostfrit, men koldt sted. De må gerne få dagslys og skal vandes varsomt. Udendørs krukker kan pakkes ind i fiberdug, bobleplast eller andet beskyttende materialer, så rødderne ikke får frostskader.

Vand stedsegrønne planter

Det er en god idé at vande stedsegrønne planter som enebærbuske, gran, rododendron og tujaer grundigt, inden jorden fryser. Så klarer de vinteren bedre.

Læg løg til forårsblomster

I efteråret er det perfekt at lægge løg til forårsblomster som tulipaner, krokus, påskeliljer og vintergækker. Men gør det ikke for tidligt, da regnen ellers kan få dem til at rådne væk, inden det bliver vinter! Du undrer dig måske over, hvorfor man skal plante dem allerede nu?  Det skyldes, at så kan deres rodsystem nå at udvikle sig ordentligt om vinteren, så de får en god start på foråret.

Giv efterårsgødning uden kvælstof

Hvis du vil give græsplænen et ekstra vinterboost, kan du med fordel give den særlig efterårsgødning, så den bedre kan modstå svampesygdomme og kulde. Det er dog vigtigt, at gødningen ikke indeholder kvælstof, da planterne skal hvile på denne tid af året og ikke opmuntres til at vokse. Hvis man vil give gødning, skal man i stedet kigge efter gødning med kalium i, som gør planterne mere frostsikre.

Klip græsplænen en sidste gang

Græsset stopper med at vokse, når temperaturen når under +5 grader, og så kan man benytte sig af lejligheden til at klippe græsset en sidste gang inden vinteren med en højde på ca. 4-5 cm. Hvis man klipper det kortere, bliver rodsystemet også kortere, hvilket giver græsset dårligere forudsætninger om vinteren.

Klip ikke prydgræs ned

Prydgræs har hule græsstrå, og hvis du beskærer dem, er der risiko for, at der løber regn ned i rodsystemet, så planten kan rådne eller få frost.

Gør trappen efterårsfin

Der findes en række planter, som er perfekte at plante i en krukken ved indgangen, f.eks. buksbom, vedbend, vinterbær og tyttebær. Hvis man foretrækker nåletræer, er f.eks. tuja, cypres, dværgfyr og sukkertopgran fine. Desuden kan du sætte lys i dem i juleperioden.


VINTER

Tyvstart med forspiring

Vinteren er et godt tidspunkt til at begynde at forspire planter indendørs, som du derefter kan plante ud til foråret, når kulden er slut.

Tilfør kalk

Det er en god idé at tilføre kalk ca. hvert fjerde år, hvis du har meget mos i haven. På den måde øger du pH-værdien, så mosset ikke trives lige så godt, og græsset får mulighed for at vokse. Man kan tilføre kalk hele året rundt, men det er bedst i efteråret eller om vinteren, hvor regn og sne effektivt fordeler kalken ned i jorden.

Beskyt haven mod rådyr

Beskyt dine planter og træer mod rådyr ved at sæt net op omkring dine planter og bruge gnavebeskyttelse på træernes stammer. Det er også effektivt at hænge cd'er op i snore i træer. Fjern også nedfaldne æbler, som kan lokke til besøg.

Held og lykke med din drømmehave!

Anbefalede maskiner

BGA 57
batteriLØVBLÆSER
RMI 422
robotplæneklipper

Du vil måske også kunne lide