Tips og inspiration
Hvordan påvirkes den biologiske mangfoldighed af robotplæneklippere?
Sådan påvirkes den biologiske mangfoldighed af robotplæneklippere

Hvordan påvirkes den biologiske mangfoldighed af robotplæneklippere?

Haver, parker og grønne områder udgør en stor del af vores arealer og er vigtige at passe på. Det handler ikke bare om at holde det pænt – de spiller nemlig også en afgørende rolle, når det gælder om at give vores insekter, dyr og planter et godt miljø at leve i. I mange år har man talt om, at robotplæneklippere har en negativ indvirkning på den biologiske mangfoldighed.

Resultatet af en undersøgelse fra University of Hohenheim, Tyskland, viser nu det modsatte. Før i tiden har robotplæneklipperen haft ry for at skabe ensformige grønne arealer og være skadelige for den biologiske mangfoldighed. Da undersøgelsen blev gennemført, kunne man dog se, at robotplæneklippere nærmere kan give urter og andre planter større chance for at blomstre, når robotten ellers bruges korrekt.

I stedet for at suge græsset/andre planter op og klippe dem i stykker, som en almindelig plæneklipper med opsamler gør, klipper en robotplæneklipper regelmæssigt med kun nogle få millimeter ad gangen. Fordelen er så, at græsafklippet falder tilbage på græsplænen og fungerer som gødning.

Desuden viste undersøgelsen, at planter tilpasser sig robotplæneklipperens daglige klipning og vokser mere i bredden end i højden. Og så længe du tager hensyn til dine beplantede områder, f.eks. hvis du har grupper af stauder eller lignende, under installationen, kan robotplæneklipperen sikre, at de får lov til at vokse i fred. 

5 tips til at øge den biologiske mangfoldighed i din have:

 1. Anlæg bede med blomstrende planter – vælg gerne planter, som blomstrer i forskellige perioder af sæsonen. Så har bestøvere og andre dyr adgang til mad hele året rundt.
   
 2. Lad en del af haven vokse mere vildt. Med robotplæneklipperen kan du lave klippezoner og gange, som vedligeholdes i højt græs, og lade bestemte områder stå urørt.
   
 3. Lad en lille stribe med græs vokse frit langs grundens kanter. En nem metode til at skabe varierende græshøjder i haven.
   
 4. Lav din egen kompost. Det er godt for både plante- og dyrelivet.
   
 5. Anskaf et insekthotel, eller lav selv et. Hvis du vil gøre det endnu nemmere, kan du lade en brændestabel stå til insekterne. 

Anbefalede maskiner

iMOW® 5 EVO
robotplæneklipper
iMOW® 5
robotplæneklipper

Du vil måske også kunne lide