Tips og inspiration
Pasning af frugttræer: en guide til beskæring
Pasning af frugttræer

Pasning af frugttræer: en guide til beskæring

Frugttræer i haven er ikke alene skønt, fordi man får adgang til æbler, pærer eller anden frugt lige uden for vinduet – det er også et flot syn. Hvis disse træer skal blomstre, producere frugt og trives, kræver det dog den rette pleje, og en vigtig del af det er beskæring. Vi har talt med Helena Edman og Fabian Mebus, som sammen driver Levande Landskap. De er eksperter inden for emnet, og med deres hjælp har vi sammensat en kort guide til, hvad man bør være opmærksom på for at få en vellykket beskæring.

Læs op på tingene, før du begynder at beskære 

Inden du begynder at beskære, at det vigtigt at forstå, hvordan træer fungerer, og gøre dig nogle overvejelser om, hvad du vil opnå med beskæringen. Vil du først og fremmest have et flot træ, vil du maksimere udbyttet, eller vil du bare bruge det til at kunne hænge en hængekøje op? Start derfor med at fastsætte mål for dit frugttræ. Har du ikke prøvet at beskære før? Start med at læse om emnet. Der findes mange gode bøger om emnet og eksperter, som du kan få hjælp af, eller hvorfor ikke prøve et beskæringskursus?

Forskel på forskellige frugttræer

Forskellene i vækst og behov for beskæring varierer mellem forskellige frugttræer. Æbletræer sætter masser af etårige skud, sommetider kaldet "vandskud", hvis de beskæres for kraftigt, mens pæretræer generelt er opretvoksende og kræver en anden metode end æbletræer. Stenfrugt som f.eks. blommer behøver ofte slet ikke at blive beskåret, men kan sommetider have behov for udtynding, så træerne ikke sætter for meget frugt.

Desuden kan der være forskel på forskellige frugtsorter. Der findes f.eks. over 250 relativt almindelige æblesorter, og det er nærmest umuligt at skelne mellem dem. Derfor kan det være en god idé at få hjælp af en dygtig pomolog, så du ved, hvilken sort du har, og derefter læse op på netop dit træ. Filippa er for eksempel en almindelig æblesort, hvor æblerne vokser langt ude på hver gren, og træet giver et lidt "pjusket" indtryk. Hvis man beskærer alle grenene på et sådant træ, får man ingen æbler. Og for visse sorter tager det flere år, før de sætter frugt. Gravenstein er en sort, som plejer at være ret sent på den. Det kan tage ti år, før den første frugt kommer, og gamle sorter plejer generelt at give frugt hvert andet år. Men der er også mange andre faktorer, som skal falde på plads. Træet må ikke få frost, det skal bestøves, det skal have tilstrækkeligt med vand om sommeren, og det må ikke blæse for meget. 

Beskær ikke for meget

For kraftig beskæring kan være skadeligt for træets sundhed og forringe dets evne til at danne både nye grene og producere frugt. Det kan også resultere i, at træet angribes af sygdom og skadedyr, og det kan mindske dets stabilitet og levetid. Sørg også for ikke at beskære for meget, hvis det er længe siden, at træet sidst er blevet beskåret. En god regel er at tage maks. en tredjedel af træets kronvolumen og fortsætte beskæringen næste år. Undgå generelt stangredskaber, men med en god stangsav kan du nå de yderste grene, så du slipper for at klatre for højt op i træet og risikerer at falde ned og komme til skade. Det er vigtigt at træde ned på jorden og gå lidt tilbage, når du har fået klippet lidt. Tag et kig fra forskellige sider for at studere træets form og balance. Når du er færdig, skal der helst være både nye og gamle grene tilbage. Det giver et flot træ med lang levetid.


Undgå store sår

Det er meget vigtigt, at der ikke er for store sår på træet, som måske aldrig kan hele. Tykke grene (over 10 cm diameter) bør du derfor overlade til en ekspert. Det er en god ide at starte med at fjerne døde og skadede grene, for så kan du nemmere se, hvilke grene der er tilbage at bygge videre på. Vær altid meget omhyggelig med, hvor du laver snittet – grenen skal skæres over lige uden for den såkaldte grenkrave, dvs. det rynkede område mellem stamme og gren. 

Andre almindelige fejltagelser, du skal undgå

  • At beskære under knopdannelsen (april-juni). Det er i den periode, at der er mest saft i træet, hvilket betyder, at grene let flækker, og at knopper falder af.
  • At lade de forkerte grene blive siddende. Lad især grene blive siddende, som vokser udad og ikke krydser hinanden, så de grene, der bliver tilbage, får godt med lys.
  • At efterlade stumper, såkaldte tapper. Med dem angribes træet nemt af svampesporer, som kan skade træet. Skær i stedet grenen af lige uden for grenkraven. 
  • Ikke at starte med at fjerne grene, som er skadede, gnaver mod hinanden, eller vokser direkte ind i kronen. Disse grene forhindrer vækst af nye grene og kan også sprede sygdom til resten af træet.

Hvilket værktøj skal man bruge?

Ved beskæring af frugttræer er det vigtigt at bruge skarpt og rent værktøj for at minimere risikoen for skader og sygdomme. Et godt udvalg af værktøj kan inkludere en god beskæresaks til mindre grene, en grensav og en batteridrevet håndsav til de tykkere grene. Hvis du har god erfaring med træfældning, kan man i nødstilfælde bruge en motorsav til de grove snit.

Beskæring er et håndværk, der kræver viden og erfaring, men med den rette forberedelse og forståelse af træet kan du maksimere dets potentiale og få masser af udbytte de næste mange år. Desuden er det rigtig sjovt! Tag dig tid til at læse om emnet og lære, hvordan du skal gøre i praksis, og begynd derefter forsigtigt at eksperimentere.

Du kan læse mere om Helena, Fabian
og Levande Landskap her
 

 

 

 

 

 

 

ANBEFALEDE MASKINER

GTA 26
Batterihåndsav
HTA 66
BATTERIDREVET STANGSAV

Du vil måske også kunne lide