Tips og inspiration
Planlæg haven, før spaden stikkes i jorden.
Tips til planlægning af drømmehaven

Planlæg haven, før spaden stikkes i jorden.

Er det tid til at planlægge din drømmehave? STIHL haveekspert Madeleine Huber kommer med sine bedste tips til, hvordan du vælger planter og skaber plads til leg og afslapning. Lad planlægningen begynde!

Madeleine Huber som har flere års erfaring som havearkitekt, driver Mindful Garden og er en del af STIHL ekspertpanelet. Hun ved, at der skal både planlægning og tålmodighed til for at kunne anlægge en drømmehave. Og hun ved også, at mange af os griber det helt forkert an:

– Vi starter med at købe planter, og vi vælger dem, der ser flotte ud, i stedet for at få styr på, hvilke betingelser der skal til, for at de kan trives. Det er ingen sag. Når man efterhånden løber tør for penge, og resultatet lader vente på sig, indser man, at der skal planlægning og måske lidt hjælp til. Dette er unødvendigt, dyrt og kunne være undgået, hvis man havde lavet en plan fra begyndelsen, siger Madeleine Huber. Her kommer hun med nogle tips til, hvad man bør overveje, før man starter et haveprojekt.

Havens egenskaber

Hvilke egenskaber byder grunden naturligt på? Vil de planter, man gerne vil sætte, komme til at trives i jorden? For at kunne kreere en have, der både er smuk og praktisk, må man af og til opgive nogle ideer og tilpasse indretningen for at få det bedste ud af den have, man har at arbejde med.

Familiens behov

Hvad skal haven bruges til? Dyrke frugt og grønt, leg og sport eller rekreation og afslapning? Dette er vigtigt at gennemtænke, før man går i gang med en plan.

Tag et helårsoverblik

Hvornår kommer familien til at opholde sig i haven? Vil I være bortrejst i sommerferien? Sæt da planter, som blomstrer tidligere om foråret eller i sensommeren.

Og lad en robotplæneklipper klare græsslåningen i ferieperioden. Gennem bevidste valg kan man få planter, som blomstrer fra tidligt forår til sent efterår. Tænk også på, at der findes smukke stammer og prydgræsser, som giver en effekt om vinteren.

Hvor meget tid vil man bruge på havearbejdet?

Nærer man en ægte interessere for havepleje og elsker at rode i jorden? Eller vil man kunne slappe af og nyde haven i stedet for at arbejde i den? Der er mange fine planter, træer og buske, der er nemme at holde, og som ikke har brug for den helt store omsorg. En stor græsplæne er tidskrævende – måske burde der lægges fliser, laves en terrasse eller investeres i en robotplæneklipper, så man skal lave så lidt som muligt selv?

Skitser og tegninger

Lav en skitse over, hvordan haven ser ud i dag, og afmærk de dele, der skal føjes til. Tag forslaget frem, og tegn igen og igen. Når man er tilfreds, mærker man det op på grunden, så man får et tydeligere billede af, hvordan det rent faktisk kommer til at se ud.

Gå ud fra økonomisk formåen

Vil drømmehaven blive for dyr? I så fald kan arbejdet deles op over længere tid. Begynd med at have en plan, og gør en eller flere ting til virkelighed hvert år.

Held og lykke!

Anbefalede maskiner

iMOW® 5
robotplæneklipper
iMOW® 5 EVO
robotplæneklipper

Du vil måske også kunne lide