Tips og inspiration
Sådan fælder du et træ med motorsav

Sådan fælder du et træ med motorsav

Hvad skal man være opmærksom på, når man skal fælde et træ med motorsav i sin have? Her byder arboristen Viktoria Carstens på 8 enkle trin, som passer til træer med en diameter på op til 15 centimeter. Men inden du begynder: Dobbelttjek altid, at du har tilladelse til at fælde træet.

TRIN 1: Brug det rette udstyr

Sikkerheden er meget vigtig, når man arbejder med motorsav. Sørg altid for at bruge hjelm med visir, beskyttelseshandsker samt buksertøj og støvler med god skærebeskyttelse. Og desuden skal du altid have en kompresforbinding på dig i tilfælde af en ulykke.

 • Motorsav 
   
 • Hjelm med visir og høreværn
  Høreværn kan udelades, hvis du bruger en batteridrevet motorsav.
   
 • Sikkerhedsbukser med skæreindlæg
   
 • Jakke
   
 • Sikkerhedsstøvler med skæreindlæg
   
 • Arbejdshansker
   
 • Markeringsspray
   
 • Kompresforbinding

TRIN 2: Kontroller omgivelserne 

Hvilken retning er det bedst at fælde træet i? Kontroller, at omgivelserne er fri for skader, og at børn og kæledyr ikke risikerer at komme til skade. Er der buske, som skal fjernes? Eller er der et legehus eller en trampolin i nærheden, som du skal tage hensyn til? Kig lidt nærmere på træet og jordens hældning, da det har betydning for, hvilken retning træet naturligt falder i. Vindens styrke og retning har også betydning. Blæser det for meget? Fæld træet en anden dag!

TRIN 3: Vælg faldzone med øksetricket

Når du har fastslået en passende retning at fælde træet i, kan du udpege faldzonen med øksetricket for at beregne, hvor toppen kommer til at lande. Dette trin er især vigtigt, hvis der er ting eller bygninger i nærheden, som risikerer at blive beskadiget, hvis du fejlbedømmer træets højde.

 1. Hold en økse eller en pind i tilsvarende længde op i strakt arm foran dig. 
 2. Ret øksen/pinden mod træet, luk det ene øje, og gå lidt tilbage, indtil øksen/pinden ser ud til at have samme længde som træet.
 3. Her havner trætoppen sandsynligvis! Men sørg for at have lidt ekstra margin både til siderne og fremad. 
 4. Markér stedet med en markeringsspray eller lignende. 


TRIN 4: Vælg en sikker zone

Når du har beregnet faldzonen, bør du også udpege en sikker zone, du kan gå til, så snart træet begynder at falde, så du ikke risikerer at komme til ommet il skade. Sørg for at arealet hen til din sikre zone er fri, så der ikke er noget du kan falde over, når du går derhen!


TRIN 5: Sigt med sigtemærket

Kommer træet til at falde i den retning, du ønsker? Sigt efter det sted, du har markeret med markeringssprayen, ved at placere sværdet ind mod træet. Sigtemærket på motorsaven kan hjælpe dig med at sigte.


TRIN 6: Lav et forhug

Nu er det tid til at begynde at save! Et forhug bestemmer, hvilen retning træet skal falde i. Lav et snit skråt ovenfra i en vinkel på ca. 45-60 (afhængig af træsort). Markér eventuelt det planlagte snit på forhånd med en blyant. Snittet skal maks. have en dybde på 20 % af træets diameter. Mød derefter snittet med et horisontalt snit på samme side.


TRIN 7: Kontroller faldretningen

Anbring sværdet i snittet, og brug motorsavens sigtemærke til at kontrollere, at faldretningen stadig stemmer.

TRIN 8: Tid til at fælde træet 

Kontroller, at området er frit. Lav derefter et vandret snit – et såkaldt fældesnit - fra den modsatte side. Sigt mod det nederste forhug, og gem et brudpunkt på ca. 10 %.


Vælter træet ikke? Prøv at skubbe lidt til det eller slå en kile i. Bevæg dig derefter væk fra pladsen til den sikre zone, altid med ansigtet, mod træet, så snart træet begynder at falde! 

Husk: Sikkerheden er altid vigtigst! Brug derfor en arboristprofessionel skovarbejder, hvis du føler dig usikker.

God fornøjelse med træfældningen!
 

Du vil måske også kunne lide