Tips og inspiration
Sådan laver du træskulpturer med din motorsav
Træskulpturer med motorsav? Sådan gør du!

Sådan laver du træskulpturer med din motorsav

De bedste motorsavstræskærere kan forvandle en hel træstamme til et fantastisk kunstværk. Her kommer vi med vores bedste tips til, hvordan du kan komme i gang! Start med at øve dig med enkle former som hjerter eller stjerner for derefter at avancere til f.eks. en ugle eller hvorfor ikke en bjørn? Hvis du allerede er en erfaren motorsavsbruger, lærer du hurtigt teknikken. Og som nybegynder kan du lære grundelementerne ved at øve dig med vores mere enkle projekter. Lad os komme i gang!

Hvilke træsorter er bedst egnede?

Eg – en massiv og robust træsort, som kan holde til lidt af hvert.
Lærk – en meget holdbar træsort med en flot rødlig farve.
El – en meget blød træsort, som er let at håndtere. 
Asp – lyst træ, som giver næsten helt hvide skulpturer.
Birk – en sej og noget elastisk træsort, som er nem at bruge til f.eks. fugleskulpturer med tynde vinger.

Træsorter, man bør undgå:

Fyr – har en tendens til at rådne og revner let.
Gran – tilbøjeligt til at revne.
Frugttræer – ofte smukke, men hårde og svære at arbejde med. 

Hvilket udstyr skal du bruge?

  • En passende stamme – brug gerne en stamme, som er blevet til overs fra et træ, der allerede er fældet. Eller hvorfor ikke lave et fint kunstværk af en stub i stedet for at fræse den væk?
  • En motorsav udstyret med et carvingsværd, som er kortere og skaber færre vibrationer – det er vigtigt, at sværdet er nyfilet og skarpt.
  • Blyant eller lignende, du kan brugere til at skitsere på stammen.
  • Skruetvinger eller et spændebånd til at spænde stammen fast.
  • Stemmejern og hammer.
  • Fil og sandpapir til den sidste finish.
  • Hårdvoksolie og lak til udendørs brug til at beskytte mod væde, råd og dannelse af revner.
  • Og sidst, men ikke mindst: Beskyttelsesudstyr beregnet til brug af motorsav – sikkerhedsbukser med skærebeskyttelse, motorsavsstøvler, handsker, høreværn og beskyttelsesbriller.

​​​

Lav et hjerte af en stamme – i 5 trin

Hvis du er nybegynder, kan det være en god ide at starte med en enkel form, f.eks. et hjerte. Og resultatet bliver en fin gave, du kan give til en, du holder af. Sådan gør du:


1. Spænd træstammen fast på en savbuk med et spændebånd. Lav en hjerteskabelon af f.eks. pap, og lav et omrids af den med en blyant.


2. Følg de linjer, du har markeret, og arbejd dig nedad med små snit, så du undgår, at motorsaven sidder fast, eller at du får fjernet for meget. 


3. Ret hjertet til med motorsaven ved at flytte sværdets spids forsigtigt langs kanterne.


4. Når du er tilfreds med formen, kan du save en skive i den ønskede tykkelse. Hvorfor ikke save flere med det samme, hvis det er muligt?


5. Slib derefter med en fil og sandpapir for at fjerne eventuelle ujævnheder. Til sidst er det en god ide at behandle skulpturen med hårdvoksolie. Afslut med lak til udendørs brug, når den er tørret helt, for at beskytte mod væde, råd og dannelse af revner.


Tip! Du kan også lave et stående hjerte – i så fald bevarer du en del af stammen, som du kan bruge som fod. God fornøjelse!

 

Lav et rensdyr – af en træstamme og nogle grene 

Hvis du vil lave noget, som ikke kræver så meget præcision, kan du save en stamme til, som har en passende længde som krop, montere fire solide ben og derefter finde to grene, som kan gøre det ud for rensdyrgevir. Færdig!

 

Lav en ugle i træ 

Hvis du føler dig klar til en større udfordring, kan du prøve at lave en ugle!

1. Bestem dig for, hvor stor din ugle skal være, og vælg en passende stamme!

2. Monter stammen, så den står stabilt, og begynd at skrælle barken og det yderste af træet af, det såkaldte splintved, så din ugle bliver lavet af det stærke kerneved.


3. Tegn formen i grove træk på træstammen, så det er nemmere at opnå den ønskede form med din motorsav.


4. Begynd at forme uglen oppefra med hovedet først, og fortsæt derefter med kroppen i grove træk. Sørg for at arbejde i samme retning som fibrene og med lavere omdrejningstal, hvilket giver øget præcision. Lav lidt ad gangen med let hånd. Og gå gerne nogle skridt tilbage af og til for at se proportionerne på afstand.


5. Når du har grundformen klar, kan du begynde at skitsere yderligere detaljer med blyanten for at gøre hovedet, vingerne og fjerene mere tydelige. Arbejd derefter med din motorsav og carvingsværdet for at få formen yderligere frem. Området omkring øjnene kræver ekstra præcision!


6. Skitser derefter vingerne foldet ind mod ryggen, så de danner en hjerteform. Start med at forme de ydre konturer med motorsaven.


7. Næste trin er at skitsere fjerene på vingerne samt halefjerene. Det er lettest at begynde at forme fjerene med motorsaven i midten og arbejde sig ud mod siderne, hvis man vil opnå en overlappende fjereffekt.


8. Nu er det tid til uglens kløer. Ugler har fire kløer på hver fod – tre, der peger fremad, og en, der peger bagud. De behøver ikke alle være synlige, nogle af dem kan være dækket af kroppen.


9. Husk at have tilstrækkeligt mellemrum mellem kløerne, så du kan afrunde kanterne med motorsaven.


10. Sidste trin er detaljerne. Brug motorsaven, hvis du føler dig tryg ved det, eller et stemmejern og en hammer. Afslut med fil og sandpapir for at få et flot slutresultat. Husk at børste alle løse træstykker af løbende, så du nemmere kan se, hvordan uglens udtryk skrider frem.


11. Næsten færdig! Beskyt træet med f.eks. hårdvoksolie, og afslut med lak til udendørs brug, når skulpturen er tørret helt, for at beskytte mod væde, råd og dannelse af revner. 

Held og lykke med dine skulpturer!
 

Anbefalede maskiner

MSA 120 C-B
batteridrevet MOTORSAV
MSA 140 C-B
batteriMOTORSAV

Du vil måske også kunne lide