Tips og inspiration
Dyrk i det små – tips til små haver og altaner
Havedyrkning på mindre plads

Dyrk i det små – tips til små haver og altaner

Drømmer du om en blomstrende have eller grønne krydderurter på altanen, men har kun begrænset plads? Du kan tage det helt roligt – med lidt smarte kneb kan også en mindre rækkehusgrund, udeplads eller altan forvandles til et blomstrende område til glæde for både dig selv og vigtige bestøvere. Her kommer vi med vores bedste tips til, hvordan du bedst maksimerer arealet. 

Planlæg
Når du har begrænset plads, er det vigtigt at vælge planter, der er egnede til at vokse i små beholdere, og som ikke fylder for meget. Planlæg derfor dit haveområde, før du begynder at plante. Sørg for at vælge planter, som ikke bare er kompakte, men som også egner sig til den mængde sol og skygge, som din have eller altan får.

Arbejd i højden 
Det er let at låse sig fast på, at man skal dyrke i lange rækker. Tænk i stedet i baner som espalier, klatreplanter, trappestiger og hylder. Alt, der får plantevæksten op i højden, hjælper med at indramme det lille areal og gøre det tæt. For de fingernemme er dette også den perfekte lejlighed til selv at snedkerere en hylde, så du får den helt, som du vil. Og sidst, men ikke mindst, så sørg for at udnytte den højde, der allerede findes – f.eks. noget så enkelt som trappen ved altanen.  

Beholdere på hjul
Brug krukker og opbevaring på hjul. Det gør det nemmere at flytte rundt på dine planter, så du kan udnytte sollyset og skyggen optimalt, eller så du nemt kan ændre havens udformning.

Brug dine gelændere
Udnyt dine altan- og trappegelændere, og lad blomsterkurve og altankasser hænge på dem. Hvis du har en altan, giver det også god beskyttelse mod indsyn, og samtidig ser altanen ekstra indbydende ud set udefra. Regnen klarer desuden en del af vandingen. 

Flot og funktionelt 
Måske drømmer du om frugttræer, bærbuske, havelandskab og blomsterparadis? Det bedste er ganske enkelt at finde en kombination. Vælg derfor din krydderurte- og grønsagsdyrkning med omhu. Citrontimian og mynte er f.eks. både flot at se på og nemt at dyrke. Der findes masser af fine og spiselige blomster, f.eks. morgenfrue og karse. Disse planter er desuden meget populære hos bestøverne. Også almindelige jordbær, skovjordbær og blåbær kan dyrkes på mindre plads og bidrager med et skønt og flot farveindslag. 

Dyrk stauder
For at minimere behovet for at udskifte planter hver sæson kan du vælge flerårige planter, også kaldet stauder, som kommer igen hvert år. Stauder blomstrer ofte i længere perioder, så hvis du vælger planter, som blomstrer på forskellige tidspunkter af året, kan du få en flot variation fordelt over hele året og sikrer, at bier og andre bestøvere kan finde mad. Suppler din køkkenhave med stauder som f.eks. tidselkugler, strandiris, sankthansurt, lavendel, forårsblomster og lyng. 

Plant sammen
I stedet for at fravælge mange planter kan du satse på at plante sammen. Prøv derfor at udvide grænserne i din køkkenhave ved at blande forskellige krydderurter, grønsager og planter, som trives sammen. Dette fungerer lige godt i såvel små havelandskaber som i pallerammer. 

Bland stort og småt
Prøv at plante blomster, som vokser godt til, f.eks. solsikker. Bland dem med masser af grønt for at skabe en tæt og skøn oase. Det samme gælder valget af krukker og pallerammer. Brug forskellige størrelser og former for at skabe et mere levende område. 

Drivhus til mindre plads
Drømmer du om at få et drivhus? Så er det heldigt, at der findes små drivhuse, du kan starte ud med. Et lille drivhus oven på en palleramme giver f.eks. dyrkningsmuligheder for den lille have eller udepladsen. Dette er velegnet til dig, der kan lide at dyrke, da et drivhus giver mulighed for at starte tidligere på dyrkning før hver ny sæson, og planterne beskyttes, når der igen begynder at blive koldere. Hvis du desuden har en overdækket altan eller udeplads, kan det erstatte drivhusets funktion, med andre ord en 2-i-1-løsning. 
 

Du vil måske også kunne lide