Tips og inspiration
Forårsrengøring i haven
Foråret er endelig på vej

Forårsrengøring i haven

Smøg ærmerne op, find gummistøvlerne frem, og gå i aktion. Foråret er endelig på vej, og det er blevet tid til at rengøre både hus og have. Her kommer vi med vores bedste tips til, hvordan du får styr på det hele op til den kommende sæson - lige fra beskæring af hække og buske til rydning af stier og udearealer samt rengøring af havemøbler. 

1. Riv gammelt løv og grene sammen

I vintermånederne har små grene og løv samlet sig på græsplænen. Det er en god ide at fjerne det nu, så plænen kan vækkes til live og få tilstrækkeligt med lys, varme og luft, så den kan begynde at vokse. Samtidig kan du løsne jorden lidt og forberede bedene til nytilplantning.

2. Forårsfine udendørsarealer og rene havemøbler 


Vinteren har sat sine spor udendørs og på havemøblerne. Så er det praktisk at bruge en højtryksrenser til at spule rent. Mange højtryksrensere har desuden smart tilbehør som f.eks. terrasserenser, roterende vaskebørste, skumdyse og rengøringssæt til køretøjer. Hvis du har havemøbler i træ, bør du først teste rengøring på en mindre synlig flade for at se, hvordan træet reagerer på rengøringsmiddel. Møbler i træ kan desuden blive beskadigede af for højt tryk, så sørg for at justere dette på højtryksrenseren, inden du begynder at spule. Et godt tip, når man skal fjerne alger, er at blande 2 dl eddike og nogle dråber opvaskemiddel i 1 liter varmt vand. Påfør blandingen med en grov skurebørste på området, som skal rengøres, og afslut med højtryksvand på laveste effekt.

Endelig har vinteren også sat sine spor på stier og havegange. Når man skal fjerne løv og lignende, er det praktisk at bruge en løvblæser. For at gøre arbejdet mere effektivt, kan du desuden bruge en kombineret løvblæser og løvsuger - så du slipper for selv at samle løvet op bagefter. Slut af med at spule rent med højtryksrenseren. 

3. En skinnende husfacade og rensede tagrender

Når husfacaden har været udsat for sne, regn og blæst i længere tid, kan den have behov for en grundig forårsrengøring udvendigt. Det kan ofte føles som en tung og tidskrævende opgave, men med det rette udstyr kan du klare arbejdet i løbet af ingen tid. Når man skal rense husmure, er det ikke nødvendigvis et højt tryk, der er det vigtigste. Ved for højt tryk risikerer man nemlig, at malingen forsvinder, og at fugt trænger ind, hvilket igen kan forårsage fugt- og skimmelskader på ydersiden. Brug rengøringsmiddel nedefra og op. Lad det virke i nogle minutter, og skyl det derefter af med højtryksrenseren. Arbejd med et lavt til middel tryk. 

Når man skal rense tagrenderne for løv og mos, er det praktisk at bruge et vinklet skaft, som nemt kan monteres på din højtryksrenser. 

4. Beskæring af træer, hække og buske

Så snart frostperioden er slut, skal træer, buske og hække klippes. Det er vigtigt at skelne mellem planter, der blomstrer tidligt, og planter, der blomstrer om sommeren. Tidlige planter må først beskæres, når de har blomstret. Sommerblomstrende planter skal derimod skæres ned først på foråret med cirka halvdelen til to tredjedele.

Træer og buske kan beskæres sidst på vinteren eller i starten af foråret, men når de først begynder at springe ud og vokse, er det bedst at lade dem være i fred og vente med at beskære indtil efter blomstring. Beskadigede eller visne grene kan stadig klippes væk. Ældre træer skal helst først beskæres i JAS-perioden, som er fra juli til og med september.

5. Slip af med overgroede buske 

Hvis man skal tackle vildtvoksne planter og buskads langs stakit, hække eller træer, er det nemt at bruge en trimmer. Der findes flere batteridrevne modeller, som både har et lavt støjniveau, så du undgår at forstyrre dine naboer, og giver ekstra bevægelsesfrihed under havearbejdet. 

6. Gør klar til at plante nyt

Fjern visne blade, og klip gamle planterester i bedene ned. Nu er der sikkert også begyndt at komme en del ukrudt frem. Hvis man sørger for at fjerne det tidligt på sæsonen, bliver det lettere at holde styr på ukrudtet senere. 

Der kan med fordel efterlades lidt løv og planterester mellem buske og stauder, da det formulder og giver næring til jorden. Brug gerne en kompostkværn til at findele grene og løv, så de nedbrydes hurtigere og kan give næring til dine træer, buske og planter. 

Når du har gjort alt dette, er det tid til det sjoveste - at plante nye planter. Så snart jorden er frostfri, kan de første stikplanter plantes, og nogle uger senere er det tid til knolde og blomsterløg som fx dahlia. 

God fornøjelse med forårsrengøringen!
 

Anbefalede maskiner

FSA 57
BATTERITRIMMER
BGA 57
batteriLØVBLÆSER
GHE 140 L
kompostkværn

Du vil måske også kunne lide